top of page

Кіно де німці: Ко-продукція Німеччини та України


14 жовтня у столичному кінотеатрі “Київ” в рамках 22-го фестивалю німецького кіно в Україні за підтримки “Артхаус Траффік” та Goethe Institut відбулась конференція на тему “Копродукція Німеччина-Україна: Проблеми та можливості”. Перед слухачами виступили режисери та продюсери вітчизняних стрічок, які створювалися за фінансової допомоги Німеччини, які розказали про німецьку ко-продукцію і кіноосвіту.

Молода режисерка, володарка Каннської гілки за кращий короткометражний фільм “Кросс” (2011), Марина Врода розповіла про можливості здобуття безкоштовної професійної освіти в Німеччині, а саме університет кіно і ТБ Бабельсберг імені Конрада Вольфа у Потсдамі.

Марина вчиться другій рік на магістратурі на режисерському відділенні й запропонувала ініціативу обміну студентів з київського інституту Карпенка-Карого та Бабельсбергу з метою налагодження спільної комунікації та пошуку творчих ідей з подальшим створенням 7 чи 8 проектів. Режисерка є єдиною українкою на курсі серед інших іноземних студентів, в країнах яких є інститути кіно практика обміну вже існує. На денному відділенні вчаться 586 студентів з квотою 52,2% для жінок та 13% для іноземців.

Саме на магістратуру, яка триває 3 роки, можуть вступити іноземці та вивчати фаховий предмет та його специфіку створення для кіно- і телеформату. Загальні відділення для бакалаврату та магістратури у Бабельбсергу різні: художнє, документальне та анімаційне кіно, на які готують режисерів, сценаристів, операторів, звукорежисерів, акторів та монтажерів. Навчання ведеться німецькою мовою.

Перед початком навчання проводяться так звані boat cafe, де абітурієнти обговорюють теми, що турбують їх. Протягом навчанням ви представляєте спеціальній комісії проект, який збираєтесь реалізувати, а в кінці навчального року відбувається пітчинг з продюсерами, які будуть вислуховувати вашу ідею та давати певні поради.

Ціль навчання — зняти якісне класне кіно і в подальшому презентувати його на різноманітних фестивалях з метою пошуку спонсорів та продюсерів для майбутніх проектів.

Тому якщо ви маєте цікавий проект, який хочете реалізувати на європейському рівні — сміливо подавайте документи, складайте іспити на знання німецької мови та вступайте до Бабельсбергу.

Далі на конференції йшлося про аналіз case study реалізованих копродукційних проектів України та Німеччини. Режисерка фільму “Істальгія” (2012) Дарина Онищенко, випускниця Мюнхенської кіношколи, та продюсер цього фільму Анна Паленчук розповіли про процес створення цієї картини.

Цю дипломну повнометражну роботу пані Дарина створила за фінансової підтримки Німеччини, Сербії та України з такими акторами, як Олексій Горбунов та Карл Марковіц. Продюсерів режисерка шукала через інтернет та представляла вже створену картину самостійно на різних форумах.

“Істальгію” показували на “Молодості”, німецькому фестивалі “Hofer Filmtage” та естонському фестивалі “Темні ночі”, а подальший успіх, за словами пані Паленчук, прийшов завдяки пошуку однодумців, які шукають спільні ідеї через Вайбер і Скайп та допомагають в їхній реалізації. Наразі Дарина Онищенко працює над новим повнометражним проектом у копродукції з Німеччиною та Швейцарією.

Німецька продюсерка Тетяна Георгієва висловилась за документальну роботу Романа Бондарчука “Українські шерифи”, яка цього року подана від України на премію “Оскар”. Гумористична стрічка про двох сторожових в селі Стара Збруївка Херсонської області створена за підтримки Литви, України та Німеччини вперше була показана на документальному фестивалі минулого року і здобула прихильність багатьох глядачів.

Цього року в Карлових Варах відбулась прем'єра нової документальної стрічки Віталія Манського “Рідні”, пізніше показ був Одеському кінофестивалі. Стрічка про рідних режисера зі Львова, Одеси, Донбасу та Криму, створена у копродукції з Латвією, Естонією, Німеччиною та Україною, яка підключилась на стадії пост-продакшену. 14 жовтня “Рідні” відкрили Ризький кінофестиваль. В український прокат фільм вийде у січні 2017 року.

Документальний фільм “Маріуполіс” литовця Мантуса Кведаравічюса вперше було показано на цьогорічному Берліналє. Зйомки почались у квітні минулого року в Маріуполі, пізніше режисер поїхав до Канн і знайшов французьких спонсорів. Відтак до фінансування стали залучені Україна (продюсер Анна Паленчук), Литва (діловий партнер Мантуса Уляна Кім), Німеччина та Франція. В Україні його презентували на цьогорічному Docudays як фільм-закриття, а 25 жовтня покажуть на кінофестивалі “Молодість”.

Завершилась конференція представленням нових копродукційних фільмів. Наступний проект Романа Бондарчука — перша ігрова стрічка “Вулкан”, переможець пітчингу Держкіно в 2014 році про українців, які живуть в Херсонській області поблизу сплячого вулкану. Запланований

кінець зйомок на літо 2017 року. Створюється у копродукції з Німеччиною та Турцією.

Документальна стрічка Марії Стоянової “Enjoy your fly” про перевезення з Криму до Європи дрозофіл і частих авіаперелітах. Фільм брав участь в пітчингу Goethe Institut та наразі шукає українського продюсера.

Новий ігровий проект Сергія Лозниці “Донбас”, переможець пітчингу Держкіно-2015, готується до виходу в прокат у наступному році. Проект презентувався на цьогорічному Берлінському кіномаркеті, на цей момент відзняти вже 30 % сценарію. Фільм створюється за підтримки “Артхаус Траффік”, Німеччини (Хайно Декерт), Франції, Латвії та Голандії.

Другий ігровий фільм Мирослава Слабошпицького “Люксембург” вже очікують на багатьох кінофестивалях: Каннах, Берліні, Амстердамі, Венеції, Санденсі, Cinemarte та інших. З українського боку цю стрічку про сучасність Чорнобильської зони продюсує Валентин Васянович (“Гармата-фільм”) та Анна Качко ("Тандем-продакшн"). Фильм буде створено у ко-продукції України, Німеччини, Франції та Норвегії. Наразі Слабошпицький займається переписуванням попередніх драфтів сценарію та дозйомками, які плануються завершитись влітку 2017 року.

Цікаво знати
bottom of page