top of page

Тижні Ізраїльського Кіно в Україні


З 8 вересня у Києві розпочинається вже вчетверте Тиждень Ізраїльського Кіно за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні та Київського кінофестивалю «Молодість». Про це повідомили на прес-конференції у кінотеатрі «Київ» 5 вересня ген. директор КМК «Молодість» Андрій Халпахчі; Перший секретар, голова політичного департаменту Посольства Держави Ізраїль в Україні Реут Шапір Бен-Нафталі та голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Цьогорічна програма складається з п’яти різноманітних за жанром фільмів та кількістю міжнародних нагород. Відкриється програма 8 вересня у кінотеатрі «Київ» о 20:30 режисерським дебютом всесвітньовідомої акторки з Ізраїлю Наталі Портман «Історія про любов та темряву» (учасник Каннського кінофестивалю у 2015 р.). Представлять стрічку виконавиця другорядної ролі акторка Нета Рискін та Посол Держави Ізраїль в Україні пан Еліав Бєлоцерковські.

Також, у програмі будуть документальний фільм «Кав’ярня Неглер» (реж. Ярів Барел і Мор Капланскі, 2016), байопік «Останні дні Рабіна» (реж. Амос Гітаї, 2015, дві премії Венеціанського кінофестивалю), юридична драма «Гет, суд Вівіан Амсалем» (реж. Роніт та Шломі Елькабец, 2014, домінант на «Золотий глобус» за найкращий фільм іноземною мовою) та трагікомедія «Ядерний фалафель» (реж. Дрод Шауль, 2015).

Окрім Києва, Тижні Ізраїльського Кіно пройдуть в Одесі ( з 8 вересня, Інотеатр), Вінниці (з 16 вересня, кінотеатр «Родина»), Харкові (з 22 вересня, кінотеатр «8 ½») та Львові (з 22 вересня, кіно палац «Коперник»). Фільми ітимуть оригінальною мовою з англійськими та українськими субтитрами.

«Проведена серйозна робота з іншими партнерами щодо організації цього заходу вже четвертий рік поспіль» – зазначила пані Шапір Бен-Нафталі. – «Цікаво, що більшість стрічок зняті жінками-режисерами, чим також відомий ізраїльській кінематограф. Нета Рискін, яка представить у Києві фільм «Історія про любов та темряву», відома ізраїльська акторка кіно і ТБ, допомагала Наталі Портман підтримувати відповідну епоху та стиль за сюжетом стрічки, як з режисерської так і акторської точки зору. Ізраїльське кіно – креативне і вільне, фільмі мають зовсім неочікуваний розвиток подій. Як, наприклад, феміністично-мілітаристська комедія «Мотивації нуль», яка отримала Гран-Прі Одеського кінофестивалю у 2014 році. Тому ми намагалися підібрати такі роботи, які змогли б передати сучасний ізраїльській колорит та соціальне середовище …»

«У нас з Ізраїлем є спільні теми для реалізації в кіно» - наголосив пан Іллєнко. – «У грудні 2015 року під час візиту до Києва, президентом Ізраїлю була підписана двостороння угода про співпрацю в кіно між Ізраїлем та Україною, аби вироблені фільми могли мати національний статус та державне фінансування як в Ізраїлі так і в Україні. З ізраїльськими колегами проводилися зустрічі та панельні дискусії щодо цієї копродукції та конкурсного відбору імовірних кандидатів. Також в Єрусалимі проходив Фестиваль українського кіно у міській Сінематеці. Кінофестиваль «Молодість» є промоутером хорошого кіно і Україні, яке формує якісного глядача. Також нагадаю, що 15 років тому Ізраїль переживав схожі із нами проблеми щодо вітчизняного кінематографу, коли в прокаті були лише іноземні стрічки. Тому виникла потреба повернути зв'язок із власним кінематографом, і ось скільки вже ізраїльських фільмів їздять фестивалями та здобувають чисельні нагороди.»

«Ми активно розвиваємо культурні стосунки між Ізраїлем та Україною» - заявив пан Халпахчі. – «Наразі жоден офіційний фестиваль не проходить без програми ізраїльського кіно, тому ми обрали для показу лауреатів та популярні в Ізраїлі картини. Крім того, на «Молодості» демонструвалися та збирали нагороди фільми цієї держави. У 2001 році у конкурсі брала участь комедія «Останнє весілля» з Роніт Елькабец, «ізраїльська Анна Ман'яні». 2 роки тому гран-прі отримала німецько-ізраїльська стрічка «Десь там» (премія Берліналє) з Нетою Ріскін у головній ролі. Також, ми отримуємо заявки зі студентськими ізраїльськими стрічками.

Ізраїльське кіно цікаве своєю універсальною мовою, але для нашого прокату це екзотика. Ізраїль живе в подібних політичних умовах з Україною, тому їхнє кіно актуальне і для нас, в умовах гібридної війни з арабами. І нам це є прикладом, як молода держава змогла розвинути і сформувати суспільство та культуру в належному чині. В Ізраїлі є два потужних кінофестивалі – у Хайфі та Єрусалимі, також, 20 років тому з Юрієм Іллєнко ми побували на студентському кінофестивалі у Тель-Авіві де презентували Київську кіно школу».

Pic Source: http://www.kievkino.com.ua/uk/cinema/1026/index.html

Цікаво знати
bottom of page