top of page

Презентація кіношколи La femis


3 вересня у Французькому інституті відбулась презентація факультету документалістики відомої французької кіно школи La Femis (Ла Фемі) у Парижі. Двоє її українських випускників, Максим Тетерук та Світлана Шимко презентували свої короткометражні роботи. Цього року кіно школі виповнюється 30 років!

Державна французька кіношкола La Femis має 8 спеціальностей навчання: режисура, сценарна майстерність, режисер монтажу, звукорежисура, операторська майстерність, дистрибюторьска, продюсерська та художньо-ігрова майстерність. З 2013 року працює новий підрозділ по створенню телесеріалів. Навчання режисурі документального кіно проводиться в літній період і триває 2 місяці – один місяць теорії (5 разів на тиждень з 11 ранку і до 6 вечора) та другий період зйомок короткометражного фільму.

Представники школи нагадали, що до березня 2017 року приймаються роботи на розгляд комісії кіношколи. Восени 2016 року починається загальний конкурс, з березня до травня 2017 року проходять співбесіди. А саме навчання триватиме з 23 травня до 21 липня 2017 року. Окрім звичайного документального відділення є також кафедра ArchieDoc, де студенти працюють з архівними матеріалами.

Навчання проходить французькою мовою. На кожному факультеті окрім французьких студентів вчаться ще й іноземці, для яких проводиться окремий міжнародний конкурс, де кількість абітурієнтів на одне місце невелика. Багато хто приїздить з Тунісу, Марокко, Алжиру, Буркіна-Фасо, Сенегалу, Бурундії, Нігеру, Чілі, Індії, Китаю, Єгипту, України та Росії. Навчання безкоштовне з вигідною системою стипендій та можливістю проживання у Парижі. Якщо ви не є громадянином Франції, посольство Франції вашої держави мусить оплатити грант на навчання у La Femis.

Навчання за іншими спеціальностями триває 4 роки. За перший рік всі студенти вчаться разом, другий рік – розподіл за спеціальностями, третій – відправка робіт на кінофестивалі починаючи з Каннського, а четвертий – створення повноцінної дипломної роботи.

Вчать студентів різні світові майстри кінематографічної справи, даючи конкретні завдання та ознайомлюючи з власним досвідом роботи.

Культурні відділи французьких посольств разом із міністерством закордонних справ Франції та представниками La Femis заохочують та об’єднують учасників для вмдправки робіт на конкурс.

Багато випускників La Femis є призерами Каннського, Венеціанського, Берлінського та інших кінофестивалів. Очолює школу гаїтянський кінорежисер Рауль Пек («Людина біля берега» (1993), «Фатальна допомога» (2013). Серед випускників – Франсуа Озон («8 жінок» (2002), «Басейн» (2002)), Анджей Жулавський («Мої ночі прекрасніші за ваші дні» (1989)), Емануель Берко («За сигаретами» (2013), «Молода кров» (2015)), Деніс Гамзе Ергювен («Мустанг» (2015)), Теодор Ангелопулос («Погляд Улісса» (1995), «Вічність та один день» (1998)), Луї Маль («Ваня на 42-й вулиці» (1994)), Клер Дені («Шоколад» (1988), «Славні виродки» (2013)), Фолькер Шльондорф («Жерстяний барабан» (1979)), Ноемі Львовскі («Життя мене не лякає» (1999)) та багато інших.

Pic source: http://www.i3grants.org/uk/projects/451

Цікаво знати
bottom of page