top of page

Виробництво українського фільму "Припутні"


4 серпня в інформаційному агентстві “Укрінформ” відбулась прес-конференція щодо початку виробництва фільму-переможця 8-го пітчингу Держкіно повнометражного дебюту режисера Аркадія Непиталюка “Припутні”. Презентували проект голова Держкіно Пилип Іллєнко, режисер та сценарист фільму Аркадій Непиталюк, генпродюсер “Star Media” та продюсер фільму Юрій Мінзянов, гендиректор “Star Media” Ольга Пантелеймонова.

Це є перший фільм "Star Media", який фінансується Держкіно, та перший україномовний фільм, який знімає "Star Media" з загальним бюджетом близько 9 млн грн. За словами Іллєнко, “Припутні” мають ознаки нестандартного для українського кіно з особливим авторським почерком, який має зацікавити широкого глядача, що любить дивитись кіно за відомими для нього архетипами та символікою.

Сценарій фільму Мінзянов спершу отримав на пошту, коли дав оголошення щодо нових текстів різного жанру — комедії, фантастики, екшену чи детективу, - і він був написаний Непиталюком (режисер короткометражки “Кров'янка” - також переможець пітчингу), для формату короткого метру. Сюжет “Припутнів” дуже зачепив Мінзянова оскільки в ньому річ йде про близькі для нашого вітчизняного середовища людські взаємини.

Пізніше за пропозицією генпродюсера "Star Media" сценарій був переписаний для повного метру з творчою допомогою сценариста, журналіста, який наразі живе і працює в Швеції, Романа Горбика. Врешті вийшла трагікомедія, в якій є співчутливий гумор, чого, за думкою Мінзянова, немає наразі в українському кіно. Зйомки фільму мають відбутися вже в серпні на Яблуневий спас, з чим пов'язані цієї картини, і завершитися на початок 2017 року з можливістю потрапити на фестивальні покази. Одним з таких є Одеський, де цього року великий аншлаг викликали українські фільми “Моя бабуся Фанні Каплан” та “Гніздо горлиці”, який отримав нагороду за кращий вітчизняний проект.

“Це буде локальна історія, яка відбуватиметься у реальному селі Припутні Ічнянського району на Чернігівщині, за одну добу" - заявив Непиталюк. - “Таке собі розглядання через лупу мешканців Чернігівщини, їхніх дрібних і локальних проблем, мовних ознак , подробиць цього маленького комашиного життя. Про людей, що не можуть прижитися одне з одним, чи застрягли на півдорозі до очікуваного місця, як дикі голуби — припутні. Висвітлення місцевих проблем є популярним сюжетним фундаментом..."

За фабулою, мати з дочкою просять провінційного таксиста Юру відвезти їх до села Припутні, де жива їхня бабуся Зіна. За іронією долі Юра закохується в дочку Свєту, яка окрім цього стримує психологічний натиск своєї родини. Паралельно йдуть події над землею — в салоні бізнес-класу літаку, де одна гумористична сцена з персонажами-геями. Наразі іде кастинг акторів, і вже затверджено акторку Ніну Набоку (“Алкоголічка” Юлії Гонтарук та епізодичні ролі в інших картинах) на роль баби Зіни, що буде її першою роллю у великому кіно.

Були, також, представлені відео акторських проб, які до цього показувалися на конкурсі пітчингу, та світлини локацій на Чернігівщині — хати та натуральні, - а також на Київщині, де зніматиметься фільм.

Оператором виступить Олександр Рощин, який знімав кліпи DZIDZIO та трейлер фільму Олександра Денисенка “Солодка Даруся” за повістю Марії Матіос.

Прокат фільму “Припутні” запланований на осінь 2017 року в кінотеатрах, стосовно ТБ — поки невідомо. Окрема дистрибутивна кампанія буде проводитися на Берлінському та Каннському кінофестивалях. Наразі ведуться перемовини з гендиректором компанії Ukrainian Film Distribution Андрієм Дяченко щодо подальшого прокату.

Цікаво знати
bottom of page