top of page

Одеський кіно-липень


Настає черга і Україні розстелити червоні доріжки для світових кінематографістів та кіноманів. 14 червня у кінотеатрі “Оскар” на прес-конференції відбулась презентація програми 7-го “ювілейного” Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ), який пройде в “столиці гумору” з 15 по 23 липня.

Конкурсні фільми та склад журі представили президент фестивалю Вікторія Тігіпко, генеральний продюсер фестивалю Юлія Синькевич, програмний директор фестивалю Антельм Відо, програмний консультант фестивалю Алік Шпилюк, голова Держкіно Пилип Іллєнко, перший заступник голови правління АО «Таскомбанк» Володимир Дубей, директор “Медіа Група Україна” Євген Лященко.

“На грандіозний кіно-захід, який вже стартує через місяць, планується великий потік людей порівняно зі 120 тисячами минулого року” - заявила пані Тігіпко. - “Церемонія відкриття і закриття пройде знову в одеському оперному театрі, який є улюбленою локацією містян та відвідувачів міста”.

На фестиваль було надіслано на 50% більше заявок ніж в минулі роки: 606 з яких на міжнародний конкурс, а 258 — на національний. Водночас для участі у міжнародній програмі було обрано 12 робіт з 16 країн як власного виробництва так і ко-продукції, призери та учасники Берліналє, Санденсу, Роттердамського МКФ та МКФ у Карлових Варах.

7 фільмів серед них зняті жінками, 2 чорно-білих, один і перший мюзикл на ОМКФ.

Окрім головної нагороди — Гран-прі Золотого Дюка — переможець отримає вже збільшену премію у розмірі 5000 євро, 3000 євро за кращу режисеру та 2000 євро за кращу акторську роботу.

Серед цьогорічних учасників учасників: французька драма “Людоїди” (2015), британська гротескна комедія “Палає той, що палає” (2015), чорна грецька комедія “Загар” (2016), німецька драма Фукусіма, з любов'ю”, російська драма “Метаморфозис” (2015), ко-продукційна робота грузинського режисера Русудана Глурджідзе “Чужий дім” (2016) з російською акторкою Ольгою Диховічною яка 2 роки тому була членом журі ОМКФ, польський хорор-мюзикл “Дочки Дансінга” (2015), українська соціальна драма “Гніздо горлиці” (2016), лівано-катарський трилер “Дуже великий фільм” (2015), дебютна робота бразильської режисерки Марилії Роша “Місто де я дорослішаю” (2016), представник “румунського нового кіно” “Незаконнонароджений” (2016) та французька чорна комедія “Смерть від смерті” (2016).

Головою журі Міжнародного конкурсу є британський сценарист, режисер і письменник, володар премій “Оскар”, BAFTA за фільм “Небезпечні зв'язки” (1988) та Каннського кінофестивалю Кристофер Гемптон. Також до складу увійшли українська режисерка Єва Нейман (фільм “Пісня пісень”), британський продюсер двох лауреатів Канн 2006 та 2016 років Ребекка О' Брайєн, американський режисер призер “Санденсу” Алекс Росс Перрі та італійський продюсер режисер і сценарист Уберто Пазоліні. Кожен з них проведе майстер-класи в рамках “Літньої кіношколи”

Національна конкурсна програма налічуватиме 5 картин. Премія головному переможцю — 50 тис грн, краща акторська робота — 25 тис грн.

Серед учасників: соціальна драма “Гніздо горлиці” (2016), психологічна драма “Блакитна сукня” (2015), документалки “Холодний яр” (2016) та “Varta1, Львів, Україна” (2015), гостросюжетний байопік “Моя бабуся Фанні Каплан” (2016).

Обиратимуть кращих серед них будуть — український режисер і сценарист Валентин Васянович, ізраїльська акторка Шані Кляйн, російський актор і режисер Михаїл Сєгал, заступник Софійського МКФ Міра Сталєва.

Також в національній конкурсній програмі покажуть 20 короткометражних стрічок, серед яких є роботи вже відомих Володимира Тихого та Катерини Горностай, а також дебюти і студентські полотна. Премія за кращий фільм і актора — 25 тис грн.

Другий раз поспіль проводитиметься окремий міжнародний конкурс “європейських документальних фільмів”, який складатиметься з 6 робіт, з-поміж яких також буде показаний “Холодний яр”, окрім соціально-політичних “Країна освічених” (2016), “Я не перетинав кордон: кордон перетнув мене “ (2016) , “Мій друг, Борис Нємцов” (2016) та мистецьких проектів “Олег та рідкісні види мистецтва” (2016) про композитора київського походження Олега Каравайчука який нещодавно помер та “У Каліфорнії”.

Судитимуть це нове змагання голандська кінознавець і документалістка Рада Шешич, російська документалістка Марина Разбєжкіна та програмний директор Docudays UA Геннадій Кофман.

Додатково своїх призерів визначатиме журі FIPRESCI.

Унікальними спеціальними подіями стане показ на Потьомкінських сходах німого чорно-білого фільму 1916 року “Шерлок Холмса”, плівки з яким торік знайшли у Франції та який був створений ще за життя Артура Конан Дойля, під музичний супровід композитора Дональда Сосіна. А також до 400-років з дня смерті Шекспіра ретроспектива п'яти знакових екранізацій його п'єс - “Гамлет” (1948) Лоуренса Олів'є, “Ромео і Джульєтта” (1968) Дзефіреллі, “Макбет” (1971) Романа Поланскі, “Книги Просперо” (1991) Пітера Грінвея та “Король Лір” (1971) Пітера Брука.

Почесним гостем ОМКФ стане лідер “Берлінської школи” та призер Берліналє німецький кінорежисер Кристіан Петцольд який презентує ретроспективу кращих своїх творінь - “Єлла” (2007) , “Єрихов” (2008), “Барбара” (2011) та “Фенікс” і проведе майстер-клас в рамках “Літньої кіношколи”.

Ностальгічні нотки внесе національна ретроспектива “Межі свободи: незалежність по обидві боки екрану” за матеріалами Національного центру Довженка, в якій можна буде побачити українські фільми початку 90-х років - “Розпад” (1990) М. Бєлікова, “Цвітіння кульбабки” (1992) О. Ігнатуші, “Чуттєвий міліціонер” (1992) К. Муратової, “Шамара” (1994) Наталі Андрейченко, “Вперед за скарбами гетьмана” (1993) Вадима Кастеллі.

Сумісно з “Чілдрен Кінофест” представлять програму “ОМКФ - дітям” з сімейними стрічками “Ми — кращі”, “Операція “Арктика” “ та ретроспектива анімаційної студії Aardman.

Традиційна позаконкурсна програма поділена на три частини. Перша — секція “Турецький фокус” з новими і відомими турецькими фільмами. Друга — секція “Фестиваль фестивалів” з лауретами та учасниками Берліналє, Венеційського МКФ та Docudays UA. Третя — секція “Спеціальні покази”, які представлять члени журі Міжнародної та національної програм ОМКФ.

Окрім фільмів буде обговорюватись специфіка створення серіального продукту та його взаємодія з кіно. Канал “Україна”, який є генеральний візійним партнером ОМКФ, презентує новий проект Анатолія Матєшка “Потрійний захист” з Машею Єфросиніною у головній ролі задля оцінки перед осіннім показом на телеекранах.

Окрема увага приділятиметься презентації та обговоренню відзнятих проектів на площадках FILM INDUSTRY OFFICE та WORK IN PROGRESS, також пітчинг з грантом 50 тис грн за кращий трітмент. Задля дистрибуції та просування свого кіна працюватиме Український кіноринок.

Цікаво знати
bottom of page