top of page

Підсумки українського павільйону в Каннах


Українське кіно набуває свого визнаного поширення. Про роботу на цьогорічному Каннському кінофестивалі повідомили 26 травня в готелі “Radisson Blu Hotel Kyiv” голова Держкіно Пилип Іллєнко, гендиректор КМКФ “Молодість” Андрій Халпахчі та керівник ВАТ “Укрпластик” Ірина Мірошник.

Оскільки жодну українську стрічку до конкурсних змагань не взяли, загальна мета була у вдалому маркетингу та дистрибуції сучасних фільмів, тобто виключно ринкові питання. Також, молоді кінематографісти взяли участь у програмі SHORT FILM CORNER, де мали змогу показати свої роботи та на панельних дискусіях обговорити їх з іноземними колегами і так само здобути прихильність інвесторів.

Спонсорами виступили “Міжнародні авіалінії України”, ПАТ “Укрпластик”, КМДА, алкогольні організації Wine International Academy та “Askaneli”, а жваву атмосферу створював латвійський гурт “Framest”.

Український павільйон вже восьмий раз відвідує таке масове дійство і щоразу набуває неабиякого розголосу у світі, оскільки все більше і більше продюсерів, режисерів, фундаторів та меценатів цікавляться українською продукцією, домовляючись про внески у майбутні проекти та сумісні зйомки. Не виключенням був і цей заїзд.

“Інтеграція у світовий кінопроцес необхідна для українського кіноринку і неможлива без сумісного пошуку вирішення цих питань” - заявив Пилип Іллєнко.

Відбулась презентація 20-ти українських фільмів, половина з яких є копродукцією з іншими країнами та ті, що перебувають у виробничому процесі. З них зокрема це “Моя бабуся Фанні Каплан” Олени Дем'яненко, “Тепер я буду любити тебе” Романа Ширмана, “Гетьман” Валерія Ямбурського та 3-D анімаційний фільм “Микита Кожум'яка”.

Дуже заінтригували зарубіжних гостей стрічки “Гніздо горлиці” Тараса Ткаченка та документальне кіно голови Укрбуду Максима Микитася “Чорнобиль. Зона майбутнього”, які якомога повніше та відвертіше розповіли про трагедію української історії та причини цих негараздів. На них чекає дистрибуція до Азербайджану, Білорусії, Угорщини, Грузії, Польщі та Арабських Еміратів.

Також за ініціативою Благодійного фонду Ігоря Янковського відбувся бізнес-ланч “Meet Ukrainian producers”, де вітчизняні продюсери поспілкувалися з сорока представниками європейських та світових кіноіндустрій про подальше співробітництво та виділення фінансів на певну реалізацію.

Обговорювались зокрема питання про локації для зйомок і географія Україна також була досліджена зарубіжними кінематографістами. Свої міста в якості туристичного та культурного розвитку презентували представники Одеського кінофестивалю та заступник київського мера Олексій Рєзніков. Зокрема дирекція кінофестивалю “Молодість” явила публіці нову концепцію свого сайту, нові конкурсні секції та плани на майбутнє проведення. І це неабияк залежить від виділенню відповідних коштів.

“ Про Україну починають дізнаватись більше, і ми сприяємо цьому” - наголосив Андрій Халпахчі. - “На всі ці подорожі не вистачає достатньо грошей, тому ми не обходимося без допомоги наших постійних спонсорів. Адже Каннський кінофестиваль — це свято, налагодження ділових стосунків на офіційних прийомах, професійне спілкування , висунення своїх ідей та напрямків дій”.

Згадали перемогу Марисі Нікітюк у конкурсі сценаріїв “ScripTeast Award” за дебютний текст “Коли падають дерева” і над яким вже за кошти Держкіно ведуться знімання.

Спікери відмітили, що багато молоді відвідує Канни і багато конкурсних проектів зняті саме юними дебютантами та вже освіченими режисерами. І так само це надає стимул до створення національного кіно, яке згодом потрапить до основних фестивальних відділів. Вже очікують на нові картини Слабошпицького “Люксембург”, зйомки якого завершаться у грудні, та Сергія Лозниці, якими так само зацікавились кіноміста — Роттердам, Таллін та Карлови Вари.

Учасники Українського павільйону щодня — денно і нощно — мали важливі бесіди зі світовими кінопродюсерами та дистриб'юторами, знаходили спільний контакт до наступної взаємодії та покроково створювали вигідний ґрунт для просування України на великий кіноринок з запропонуванням своїх послуг та укладанням договорів про фінансову допомогу, проведенням днів українського кіно в різних країнах і отримання суттєвих порад від інших майстрів екранної справи.

Picture source: http://kordon.com.ua/podii/15368-na-kannskomu-knofestival-vdkrili-ukrayinskiy-pavlyon.html

Цікаво знати
bottom of page