top of page

Kyiv Comic Con 2016: українська анімація


У неділю 15 травня в Українському Домі пройшов щорічний фестиваль Kyiv Comic Con, що є українським аналогом відомого Комік Кону у Сан-Дієго, США.

Протягом дня демонструвалися майбутні українські анімаційні проекти за участі їхніх творчих та продюсерських груп, розділені на три блоки.

Першими виступали творці 3-D мультику “Руслан і Людмила” від студії “Animagrad” (у складі FILM.UA Group), який наразі рекламується у Каннах у рамках залучення іноземного спонсорства та дистрибуції. Вперше українські глядачі побачили робочий уривок з проекту, створеного за однойменною поемою Пушкіна. Сам фільм планується з'явитись на кіноекранах восени 2017 року.

Як заявив сценарист адаптованої версії Ярослав Войцешек, оригінальний твір був перероблений для дитячої аудиторії. Намальовано 181 ескіз героїв мульту, об'ємні локації та декорації за слов'янськими, скандинавськими та східними мотивами, опрацьована кожна сцена за різними монтажними циклами анімації. Також, планується залучення медійних зірок для озвучення голосів та створення музичних саундтреків.

“Ми консультувалися щодо першого драфту сценарію з провідними українськими та зарубіжними сценаристами та скрипт-докторами, один з яких відповідав за “Володар кілець”… Мали від них суттєві рекомендації. Ми орієнтувалися на досвід Піксару, тому присягали правилу — сценарій не закінчиться писатися до тих пір, поки студія не впевниться, що його можна анімувати” - відмітив Войцешек.

Творча група “Руслана і Людмили” сподівається на успіх картини не тільки в Україні, але й за кордоном, де цей уривок встиг помандрувати фестивалями у Берліні та Ірані.

Другими за регламентом прибули режисери і сценаристи некомерційної анімаційної короткометражки “Мішкін Космонавт” з тизером цього проекту. Розробкою займаються вже півтори роки через брак коштів та нечисленний творчий штаб (усього три люди задіяні).

Історія розповідає про космонавта, який подорожував космосом та внаслідок аварії опинився на безлюдній планеті в компанії друга робота-песика, намагаючись повернутись додому.

Ідея мультику прийшла Володимиру Власенку, режисеру фільму, уві сні та через прочитану ним повість фантаста Роберта Шеклі “Options”, де персонаж на прізвисько Дон Мішкін так само виживав на просторах чужого космічного об’єкту. Тому це такий триб’ют до творчості Шеклі, як завірив режисер.

Останнім прибув повнометражний мультфільм від студії “Червоний собака” з оригінальною назвою “Віктор Робот”. Режисер Анатолій Лавренішин та продюсер Олена Голубєва показали тізер та замальовки до майбутнього проекту, на створення якого піде 3-4 роки.

Це пригодницька історія про дівчинку Віку та її маленького друга непосидючого робота Віктора, з яким вони рятують Сонце від засухи. Це буде двовимірна анімація, як висловився режисер, сценарій якої ще видозмінюється та внаслідок чого буде запущений у саме виробництво. Ідею Лавренішин запропонував студії 2 роки тому і з тих пір загорівся над подальшим етапом створення.

У кінозалі загалом були присутні дорослі, яким почуті та побачені мультики сподобалися та викликали сміх. Отже, це говорить про очікування невимовного успіху від нашої анімаційної індустрії, яка розвивається з таким же потенціалом як й ігрове кіно. Сподіваємося, ці три українські анімаційні пуп'янки розквітнуть у справжні шедеври, які прийдуть до душі не тільки українській, але й світовій публіці.

Цікаво знати
bottom of page