top of page

Українські Канни: з орієнтиром на продаж та накопичення досвіду.


Показати національне кіно широкому загалові та утвердити його потенційну значимість – з такою метою українські продюсери та фундатори творчих організацій активно відвідують світові кінофестивалі. Цієї зими національні фільми оцінили на Берліналє, тепер відповідні заходи відбудуться в Каннах з оновленим маркетинговим підходом.

5 травня у приміщенні Держкіно пройшла прес-конференція, присвячена роботі Українського павільйону на майданчику Village International 69-го Каннського кінофестивалю. Французька весна планується бути насиченою ринковими питаннями щодо дистрибуції національного кіно за кордоном. В офіційні конкурсні програми наші стрічки не потрапили внаслідок недостатнього фінансування та внутрішньополітичних проблем. Багато проектів запускали у виробництво, проте деякі “заморожували”.

Цьогорічна участь на престижному фестивалі, як наголосив голова Державного агентства з питань кіно, Пилип Іллєнко, буде стосуватись просування поточних та планових українських фільмів, показу нової кінопродукції та пошуку ринків збуту. Все проходитиме за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду Ігоря Янковського, КМКФ “Молодість”, ПАТ “Украпластик” та авіакомпанії “МАУ”.

Як заявив директор КМКФ Молодість”, Андрій Халпахчі, багато країн Східної та Центральної Європи, також, не представлено в змаганнях, оскільки акцент на цей рік був на вже відомих іменах як Джим Джармуш, Педро Альмодовар та Вуді Аллен з фільмом-відкриття “Красиві люди”.

Однак, українське кіно теж встигло зарекомендувати себе в минулі роки завдяки режисеру Сергію Лозниці та фільму “Плем'я” Мирослава Слабошпицького, який отримав успіх та пропозиції для поширеного показу у більш ніж 40 країнах. КМКФ “Молодість” цього року продовжуватиме рекламувати Київ на стендах та кінопоказах як культурну столицю і закликатиме туристів до його відвідин. З цим же завітають до Канн й представники Одеського міжнародного кінофестивалю.

Свій внесок першочергово внесе в Український павільйон та інші з ним заходи Благодійний Фонд Ігоря Янковського з новоствореною організацією “Ініціатива заради майбутнього”, яка допомагає молодим кінематографістам потрапити на Лазурний берег зі своїми відзнятими здобутками. Завдяки започаткованому ним, мистецьким об'єднанням “СУК” (“Сучасне Українське кіно” ) та Центром Довженка освітньому проектові “Коротше, Канни” 10 українських короткометражок покажуть у рамках проекту Short Film Corner, що входить до кіноринку Marsche du Film.

Молоді призери численних українських та міжнародних фестивалів матимуть змогу подискутувати з іноземними колегами професійних здобутків і домовитись про співробітництво. Також, за підтримки Фонду відбудеться показ нових вітчизняних фільмів “Гніздо горлиці” Тараса Ткаченка, “Моя бабуся Фанні Каплан” Олени Дем'яненко та “Тепер я буду любити тебе” Романа Ширмана, а на ринкових показах охочі побачать “Гетьмана” Валерія Ямбурського та 3D-мультик “Микита Кожум'яка”.

За пропозицією Держкіно, ВБФ “Ініціатива заради майбутнього” організує бізнес-ланч “Meet Ukrainian Producers”, де українські продюсери зможуть поспілкуватись з іноземними інвесторами щодо спільної роботи та налагодження професійних зв'язків.

На жаль, ми обмежені в можливостях просування українського продукту на світовий ринок, як зазначив Пилип Іллєнко, проте діяльність цьогорічного павільйону дасть змогу відкрити нашу державу для залучення фінансів та зацікавлених персон, які купуватимуть українське кіно, скерують юні таланти у правильне русло та поставлять український кінематограф на оновлений рівень.

Цікаво знати
bottom of page