top of page

Ребрендінг національної культури: 10 років для змін


19 квітня модератори створеного на платформах Cultprostir.ua та Культурної Асамблеї хабу запросили журналістів на черговий культурний захід. Спершу головний куратор “Культура-2025” Олена Салата презентувала попередні проекти, присвячені мистецтву та арт-журналістиці, а також, анонсувала наступні події, що плануються у рамках їх проекту.

Основною темою дня була перша ява пресі “стратегії розвитку” для української культурної сфери. ЇЇ автори раніше вже виступали перед слухачами РПР (Реанімаційний Пакет Реформ) з їхнім планом дій, який потрібно вже поступово активізувати. Цього ж разу публіцисти та зацікавлені в стані національних справ особи змогли почути, які завдання та результати ставили перед собою представники цієї роботи - головний експерт РПР Наталя Кривда, директор ГО “Агенція культурних стратегій” Микола Скиба та головний редактор “Української правди” Катерина Ботанова.

З кінця лютого 2014 року за підтримки волонтерів та радників вони займаються розробкою справжніх змін для української культури, об'їздивши 8 регіональних центрів, провівши зустрічі з діячами культури і врешті з'ясувавши які нагальні проблеми в цьому секторі треба вирішувати. І власне все це було систематично викладено у сумісній праці, направленої на покрокову реалізацію означених питань.

“Стратегія” вибудована на нагальних потребах як реципієнтів так і тих, хто дарує ним продукти своєї творчості. Як підкреслила пані Кривда, втілити розроблений проект буде вкрай складно і для цього треба ретельно готуватись і проявляти неабиякий інтерес. Особливо — згори, де на останній момент, цим мало опікуються.

“Через тяжку фінансову та воєнну ситуацію керівництво не може виконувати “забаганок” усіх внутрішніх міністерств та окремих установ, які щоразу достукуються з новими узгодженими теками листів до Президента і не завжди отримують втішні відповіді. Якраз це стосується й звернень з Мінкульту, який також не в змозі задовольнити потреби усіх відділів цього політичного відомства. Через такі заковики в авторів нових ідей та пропозицій не знаходиться підтримки та на всі їхні заклики реагують суцільною байдужістю.” - саме такими тезами оперували модератори плану розвитку національної культури, які за 10 років прагнуть залучити якомога більше зацікавлених учасників.

На перший погляд може здатись, що виконати усі означені схеми неможливо. Однак, для цього й проводяться реформи у владних органах. Настав час звернутись до сфери культури, до того, що особливо актуально для українського народу. Що він хоче простежити вже зараз, і не тільки в межах своєї держави, але й в цілому світі. Аби Україна вийшла на міжнародний рівень культурного простору. Аби наші регіони були залучені до засадного культурного процесу, знайшли комунікаційний та практичний підходи для співпраці. Щоб ці питання нарешті вирішувались не тільки на інституційному, а ще й на суспільному рівнях.

Тобто, національній культурі треба покращити свій якісний вигляд, попрацювати над зовнішньої оболонкою. Зробити собі повний ребрендінг.

Редактори “Стратегії розвитку” якраз опікуються цим реанімаційнім процесом, який добиватиметься сумісних і відкритих дій та прямо звернеться зі своєю розробкою до керівництва.

Цікаво знати
bottom of page