top of page

Кіномистецтво на лінії вогню, або як Кіноскрипт побував у Маріуполі

На березі Азовського моря міжнародний кінофестиваль «КіТи» уже вп’яте відзначив переможців. Цьогоріч Маріупольський фестиваль кіно – «КіТИ – кіно і ти» ім. І. А. Шрейбера об’єднав одночасно аж три фестивалі – «КіТИ – кіно і ти», дитячий «Золоте курча» та «Відкрита ніч» під девізом «Маріуполь – це Україна». Попри близьку відстань до передової, церемонія нагородження відбулася у десятку кілометрів від обстрілюваного тоді Широкиного – місті Маріуполі. Цього року фестиваль Кіноскрипт став партнером «КіТів» - одна із номінацій міжнародного кінофестивалю передбачала визначення кращого сценарію дитячого фільму, тому оцінювали роботи Олеся Новосад та Оксана Олійник. А от їхати на нагородження у прифронтову зону за іронією долі випало мені.

Вирушати у невідоме місто, повз близьку до лінії розмежування Волноваху, всіяну військовими, було, зізнаюся, трохи не по собі. До Маріуполя потяг прибув ближче до обіду. Українські прапори чи не на кожному кроці, молоді матусі з візочками та беззбройні хлопці у камуфляжі остаточно розвіяли усі міфи про неспокійну ситуацію у місті.

Нагороджували переможців у одному з розважальних центрів Маріуполя, де зібралося кілька десятків осіб – це як учасники та журі фестивалю, так і просто відвідувачі. Неможливо було не помітити бійців добровольчого загону «Азов», які активно відвідували всі три дні фестиваль. І тут я вже остаточно переконалася: поруч з такими хлопцями нічого не страшно. Не злякалися і учасники «КіТів» з інших країн - Грузії та Росії. Не можу не згадати, що росіянин Євген Лісовий не тільки висловив свою підтримку українським військовим, а ще й напросився поїхати до лінії фронту у Широкине, аби відчути атмосферу тих подій, що «розвели, - як стверджує Євген, - два народи». «Болючі події в Україні, як в дзеркалі, відобразилися в роботах конкурсантів» – розповідає організатор фестивалю Ольга Новікова.

На тлі трагічних подій казкові історії для дітей були просто необхідні. Серед більше десятка надісланих на конкурс дитячих сценаріїв нагороди від фестивалю отримали: Олександр Вітолін за сценарій «Как хорошо быть непохожим», Олена Каретник «Тільки диво, або до кого приходить Святий Миколай» та В’ячеслав Опанасенко за роботу «Дзеркало». Кіноскрипт особливою відзнакою нагородив Ярославу Беззабаву за сценарій «Подивмометр». Але диплом переможниці ми вручили уже повернувшись до Києва – Ярослава не ризикнула приїхати на нагородження до Маріуполя. «Це моя перша нагорода за сценарій, я навіть не можу описати своїх емоцій, це просто не передати словами» - розповіла нам дівчина при зустрічі.

Маріупольський фестиваль завершився «кіношними посиденьками», де у невимушеній атмосфері ми, журі, організатори та учасники конкурсу ділилися досвідом, дискутували і ще довго обговорювали сучасні події в Україні. Нові знайомства – то завжди гарний результат, тому не виключено, що скоро у Кіноскрипту з’являться нові партнери.

Цікаво знати
bottom of page