top of page

Чернівці. Тераріум. Два вечори.

Ми приїхали у Чернівці в суботу зранку, хто з Києва, хто з Кам’янець – Подільська, а я зі Львова. Сім авторів, об’єднані бажанням і місто подивитися, і важливу подію відвідати – читки сценаріїв на Тераріумі. Нарешті наші твори потрапили до рук справжніх акторів і нам не треба стежити ні за власним голосом, ні за емоціями, а лише вслухатися в звучання діалогів у наших текстах.

У перший день навіть міста не побачила, зморена надто короткою ніччю, усе сприймалося наче в тумані: порожні незнайомі вулички, дивні рожево-сині, карамельно-бузкові фасади будівель і незвичні геометричні перетини доріг. Хотіла вловити ідеї, які місто викине просто під ноги, коли вперше вриваєшся в нього і хочеш одразу отримати все – ні, не пустило, не розкрилося, а тихо і непомітно щезало за рогом. Втома розчинилася, коли побачила натхненні обличчя людей, що готували Тераріум для сценаристів. Розставляли півколом стільці, готували освітлення, камери… Не дуже вірилось, що тут можуть обірватися усі наші надії – автора мали б добряче струсонути, пошматувати, занурюючи у власний текст.

І от дійство почалося. Актори читали сценарій за сценарієм. Там, де було більше діалогів, вони почувалися вільніше, декотрі змогли блискуче потрапити у свій персонаж і тоді спостерігати за кожним рухом було надзвичайно цікаво. Така собі репетиція перед зйомками, але без режисера! Після кожного сценарію – обговорення. Сценарист, якщо він сам не знімає, рідко спілкується з акторами. Але, здається, таке спілкування просто необхідне. Почали несміливо з пошуків кращого: як розкрити ідею, для чого саме таке кіно знімати і що автор цим хотів сказати. Навіть, здавалося, незначні зауваження-побажання змінити назву сценарію, додати сцену, репліку, персонаж дозволяли сценаристам глянути на тексти по-іншому. За два дні замість баталій склалася дружня атмосфера, де навіть відстані не заважали: і Катерина Науменко, і Дмитро Сухолиткий-Собчук спілкувалися з аудиторією та акторами по скайпу. Другий вечір взагалі пролетів занадто швидко, дівчата поспішали на потяг і покинули залу майже перед завершенням. Щось залишилося несказанним, хотілося одразу осмислити, закарбувати і ми ще довго ділилися враженнями по телефону.

Нарешті опинилася сама і мала вільних декілька годин до потяга. Несподівано відчула неповторний аромат чужого міста, яке хочеться досліджувати і вивчати, а можливо написати ще один сценарій тут у Чернівцях. Вкотре здійснивши променад в безтурботному натовпі незнайомих чернівчан по вул. Кобилянській, попрямувала до вокзалу. «КІНОСКРИПТ» шукає нові міста…

Актори : Інна Даніліна, Іван Данілін, Олексій Григорчук, Олена Матвійчук, Ігор Дем'янюк, Катерина Андронік, Ігор Андронік, Віктор Барановський, Антон Сисюк, Олег Колянківський, Ілля Шевченко, Іванна Стеф’юк, Аліна Ковтун, Діана Кучерян, Олена Іванчук, Олеся Томінець, Дмитро Лубик, Олександр Олещук.

Автори: Євгенія Петрученко, Оксана Артеменко, Марина Артеменко, Юлія Савчук, Оксана Олійник, Катерина Науменко і Марія Шульгіна, Лілія Сінєльник, Олеся Новосад, Дмитро Сухолиткий-Собчук.

За підтримки: Чернівецької Міської ради, НЕЗАЛЕЖНОЇ ТЕАТРАЛЬНОЇ ЛАБАРАТОРІЇ, Театр Студії "КОФЕРИК" Палацу дітей та Юнацтва Відеоверсія заходу: Борода сінема та Ярослав Левицький Координатор проекту: Іван Мітрік

Модератор, яка подарувала авторам незвичайну екскурсію містом: Ірина Вікирчак

Автор і розробник проеку "TERRARIUM": Дмитро Сухолиткий-Собчук

Цікаво знати
bottom of page