top of page

Результати конкурсу «КІНОСКРИПТ-2014»


24 грудня 2014 року у київському Будинку кіно відбувся перший Сценарний Фестиваль «КІНОСКРИПТ», який об’єднав майстрів кінослова з різних куточків України. Впродовж усіх заходів, які тривали лише один день, фестиваль відвідало близько 100 учасників та 300 гостей. На перший погляд програма фестивалю була досить несподіваною для сценаристів: “музика в кіно” від Ярослава Джуся, “художник в кіно” від Романа Адамовича та “спецефекти та постпродакшн” від Юрія Помазкова. Проте для сценариста, який подумки вимальовує своє кіно, варто бачити і розуміти як це роблять інші митці у роботі над фільмом.

Два місяці перед тим тривав конкурс для сценаристів, на який надійшло 97 сценаріїв. За досить короткий час журі повинно було заповнити розроблену таблицю з оцінками і дати власний коментар на кожний сценарій. Така практика оцінювання сценарію поширена на міжнародних кінотеренах і будь-який сценарист може отримати “feedback” на свою роботу у провідних експертів кіногалузі. Ми ж заледве звикаємо до публічних обговорень та читок власних сценаріїв.

Що ж до учасників “Кіноскрипту”, то на фестивалі побачили не тільки рівень сценарної майстерності: хтось тільки-но пробував свої сили, а хтось уже був досвідченим майстром, який має власні фільми або ж перемоги в інших конкурсах (зокрема і в “Коронації слова”), але й відчули певне однорідне тематичне спрямування від актуальних подій, які переживає зараз країна до повного відсторонення та спроб алегоричного сприйняття світу.

Переможці визначені, призи та дипломи отримані… що далі? Дискусія з Яніною Соколовою, яка відбулася майже перед врученням нагород, окреслила проблеми сучасної української сценаристики. Так виглядає, що сценаріїв багато, а знімати зазвичай “немає що” і знову винен сценарист. Мабуть справді у нас мало говорять про кіно на рівні ідей.

А ще відчувався певний розкол між поколіннями, які по-різному визначають і бачать шляхи розвитку кінематографу в Україні. Бути чи не бути “поетичному кіно” в сучасній Україні? Це б мали вирішувати і творці фільму, і глядачі, які голосують квитками в кінотеатрах. Зрештою і “поезія” може бути сучасною. Можливо справа таки в майстерності? І так, і ні. Навіть у журі подекуди були кардинальні розбіжності в оцінюванні окремих сценаріїв, що лише підтверджує необхідність експертних дискусій, роботи у групах, розширення меж фестивалю до позаконкурсного періоду, до організацій творчих резиденцій саме для роботи над сценаріями.

Результати конкурсу "КІНОСКРИПТ-2014":

ГРАН-ПРІ

Марія Шульгіна і Катерина Науменко (на фото)

за сценарій "На тому березі"

НОМІНАЦІЯ КОРОТКОМЕТРАЖНИЙ СЦЕНАРІЙ

І місце - Микола Терещенко за сценарій "На краю"

ІІ місце - Дмитро Сухолиткий-Собчук за сценарій "Штангіст"

(на фото представник)

ІІІ місце - Дмитро Бондарчук за сценарій "Чорно-білі люди"

НОМІНАЦІЯ ПОВНОМЕТРАЖНИЙ СЦЕНАРІЙ

І місце - Група сценаристів: Оксана Артеменко,

Марина Артеменко, Євгенія Петрученко, Юлія Савчук,

Тетяна Будівська, Сергій Галай, Наталія Попель,

Леонід Антонюк за сценарій "Клієнт"

ІІ місце - Іван Канівець за сценарій "Останній виклик"

(на фото представник)

ІІІ місце - Василь Трубай за сценарій "Заручники"

ДОДАТКОВІ ВІДЗНАКИ

"5 канал" - Павло Остріков за сценарій "Па"

"УкрДрук" - Анна Смірнова за сценарій "Світлофор"

Міжнародний літературний конкурс "Коронація слова"

Юлія Савчук за сценарій "Пішли гуляти мріями"

Фундація Дарини Жолдак

Євгенія Петрученко за сценарій "Стосується"

Ось такі результати першого Сценарного Фестивалю «КІНОСКРИПТ». Чекаємо на Ваші роботи наступного року!

Успіхів та натхнення, друзі!

З повагою,

Засновники Сценарного Фестивалю «КІНОСКРИПТ»,

Олеся Новосад та Оксана Олійник

Цікаво знати
bottom of page