top of page

Номінація від Manifesto_18


Наші партнери Manifesto_18 оголошують окрему номінацію для режисерів, які пишуть авторські сценарії. Дедлайн подачі сценаріїв 4 березня 2019.

Про Manifesto_18

Мистецький рух Manifesto_18 спрямований на знаходження та підтримку українських кіно-авторів (режисерів, які самі пишуть про те, що «знають»). Це спільнота кіно митців, де ми допомагаємо одне одному знімати авторські фільми та знайти свій індивідуальний почерк. Ми віримо, що авторський підхід до створення кіна – це сучасно, а головне – це єдиний шлях віднайти та створити обличчя сучасного українського кіно-мистецтва.

Ми шукаємо авторів та їхні сценарії, які будуть відповідати позиціям нашого маніфесту.

Переможці номінації від Manifesto_18 отримають:

  • нашу підтримку

  • можливість безкоштовно взяти участь в сценарній лабораторії, де за допомоги знаних майстрів кіно, зможуть удосконалити свої роботи

  • знімання трейлеру

  • підготовка документації на пошуки інвестицій (Держкіно, гранти, тощо.)

  • дотичність до бренду Manifesto_18

  • стати частиною кіно спільноти

Сценарії мають відповідати духу маніфесту.

Наш маніфест:

1. Сьогодні час авторського кіна. Авторське кіно не є синонімом арт хаузу, фестивального чи комерційного кіна. Воно може бути будь-яким, усе залежить від автора. Воно може вигравати фестивалі, а може притягувати наймасовішого глядача у кінотеатри. В основі цього поняття лежить процес: знімають ті, хто придумали та написали. Візуалізація авторського бачення, переживань, рефлексій та фантазій.

2. Кіно – це бізнес, заснований на мистецтві. А мистецтво – це пошук. Слово «бізнес» означає, що кіно для глядача, а частину «пошуку» втілюють автори, які шукають свій голос, свої історії та свого глядача. Лише поєднавши бізнес та мистецтво ми отримаємо успішне кіно. На сьогоднішній день найкраще ці поняття поєднує саме авторське кіно. Один із яскравих прикладів: в дві тисячі десятих роках Голівуд врятував спад попиту на супергеройські фільми саме залученням «авторів», які зі своїм авторським баченням змогли переосмислити комерційні хіти та надати їм нового неповторного обличчя. Українське комерційне кіно поки не має свого пізнаваного обличчя, бо традиція авторства лише зароджується.

3. Manifesto 18 – це спільнота кіно митців, які всіляко розвивають та підтримують авторське кіно в усіх його проявах. Manifesto_18 – це:

  • Кіно про нас. Про тут і тепер. Зрозуміле авторське кіно через бажання автора поділитися своєю історією. В основі лежать особисті переживання автора, особистий досвід, особисті рефлексії та особисті фантазії.

  • Акцент на сюжеті та персонажах. Коли ми чуємо, що кіно – це складний, високотехнологічний, неможливо дорогий процес, а отже, знімати вам зараз ніхто не дасть, ми кажемо, що кіно – це в першу чергу про душу та про життя, а отже, знімати ми можемо кожного дня.

  • Підтримка авторського бачення. Реальність в кадрі така, якою її сприймали автори в моменти переживання певних подій. Вона може бути химерною та казковою або сірою та брутальною, все залежить від особистого сприйняття автора, а не від тимчасової кон’юнктури чи загально прийнятого бачення.

  • Чесні взаємини між усіма учасниками кіно процесу, зумовлені бажанням втілити ідею автора. Ми заробляємо на дистрибуції та мерчандайзингу.

  • Знак авторської якості. Це людські демократичні взаємини. Це осмислення світу творцями.

Цікаво знати
bottom of page